16 November 2023

Wat moet ik stemmen? ChatGPT geeft me het antwoord

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Op 22 november kiezen we onze nieuwe volksvertegenwoordiging. En de keuze is reuze! Er zijn maar liefst 26 verschillende partijen waar je uit kan kiezen. Nu ben ik zelf al jaren lid van D66, dus alleen al omdat ik consistent wil blijven ( Het 3e principe van invloed-guru Robert Cialdini) zal ik op deze partij stemmen. 

AI helpt!

Bij brandwebbing gebruiken we, naar ik inschat, bij ongeveer de helft van de projecten wel ergens AI. Of het nu beeld-AI is voor een mock-up, of een Large Language Model om wat ideeën tegenaan te gooien. AI is een van de fijnste tools bij het ontwikkelen van ideeën. Het meest gebruikte LLM is natuurlijk ChatGPT. Door al die gebruikerservaringen wordt deze iedere dag een beetje slimmer. De metingen van het IQ van ChatGPT zitten nu al consistent tussen de 130 en 155 en het is hiermee met gemak slimmer dan 99% van de populatie. Dus, waarom zou ik niet aan ChatGTP vragen waar ik op moet stemmen? Natuurlijk wil ik niet een hele stemwijzer nabouwen en dus was dit mijn prompt: 

Stel me 3 vragen en bepaal daarmee op welke partij ik moet stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen

ChatGPT vertelde me natuurlijk dat het niet voor mij kon kiezen, maar we wel kon helpen. Het vroeg me antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Sociaal-economisch beleid: Neig je meer naar een marktgerichte economie (waarbij de nadruk ligt op ondernemerschap en individuele verantwoordelijkheid) of naar een sterkere rol van de overheid in de economie (met meer nadruk op sociale zekerheid en inkomensherverdeling)?
  2. Milieu en duurzaamheid: Vind je dat er agressieve maatregelen genomen moeten worden om klimaatverandering tegen te gaan, zelfs als dit grote veranderingen in de economie of in de levensstijl van mensen vereist, of ben je meer voor een gematigde aanpak waarbij economische groei en stabiliteit ook belangrijk zijn?
  3. Immigratie en diversiteit: Sta je een open houding voor wat betreft immigratie en multiculturele integratie voor, of neig je meer naar een strenger immigratiebeleid met de nadruk op culturele assimilatie?

Ik antwoordde kort en krachtig:

1: marktgerichte economie 2: gematigde aanpak 3: open houding

Vervolgens analyseerde ChatGPT de antwoorden en vertelde mij dat waarschijnlijk VVD, D66 en CDA partijen zijn die ik zou kunnen overwegen. 

Tja, ik mag natuurlijk maar één stem uitbrengen, geen drie… dus ik vroeg ChatGPT “adviseer me één partij” en het antwoord, met inhoudelijke onderbouwing was D66!

Het advies

Het kan natuurlijk toeval zijn en sowieso moeten mensen hun eigen keuzes maken. Maar het is minimaal opmerkelijk dat ChatGPT voor mij het zelfde antwoord gaf als wat ik al van plan was te gaan stemmen.

Als we vervolgens de lijn doortrekken van AI naar de volgende verkiezingen, dan komen we in een schemergebied. Het is meer dan waarschijnlijk dat we over tijd we allemaal onze eigen AI gaan trainen. Ieder mens heeft dan de mogelijkheid om een persoonlijke AI aan zich te laten wennen. Deze AI kan je helpen in de keuzes over welke informatie en vermaak je wil zien, kan assisteren in het maken van afspraken, helpt ons in het schrijven van boodschappen naar anderen en ook in het maken van beslissingen. Hoeveel mensen zullen bij de volgende verkiezingen hun persoonlijke AI vragen wat ze moeten gaan stemmen? En hoe comfortabel zijn we dat deze AI’s door commerciële bedrijven in een ander land worden ontwikkeld? 

Goede vragen voor de toekomst. Maar wat zijn de passende antwoorden? Wellicht moet ik het maar aan ChatGPT vragen.

Rembrandt Smids

Creative Director